OSHO ZEN TAROT


mood of the moment:

Regenbogen: Meesterschap over het fysieke
Schildknaap: Adventure • Avontuur
 

 

Commentaar op de kaart:
Adventure • Avontuur

Een waarlijk avontuurlijke geest betekent dat we ons gedragen als dit kind. Vol vertrouwen lopen we stap voor stap uit de duisternis van het woud naar de regenboog van het licht; we worden het onbekende in getrokken door ons gevoel van verwondering. • Avontuur heeft eigenlijk niets te maken met plannen en routes, programma’s en organisatie. De Schildknaap van Regenbogen vertegenwoordigt een stemming die ons overal kan overkomen – thuis of op kantoor, in de rimboe of in de stad, bij een creatieve bezigheid of in onze relatie met anderen. Als we het nieuwe en onbekende maar ingaan met het vertrouwen van een kind, onschuldig en open en kwetsbaar, kunnen zelfs de kleinste dingen van het leven het grootste avontuur worden.

En Osho zegt:

‘Volgens zen heeft waarheid niets met gezag te maken, heeft de waarheid niets met traditie te maken, heeft de waarheid niets met het verleden te maken –waarheid is een radicale, persoonlijke realisatie. Je moet haar zelf ontdekken.
Kennis staat vast, maar de zoektocht naar persoonlijk weten is heel, heel riskant. Niemand kan er garanties voor geven. Als je mij vraagt of ik iets kan garanderen, zeg ik dat ik je niets kan garanderen. Ik kan alleen het gevaar garanderen, dat staat vast. Ik kan je alleen een langdurig avontuur garanderen, waarbij je alle kans hebt te verdwalen en je doel nooit te bereiken. Maar één ding is zeker: het zoeken zelf zal je helpen bij je groei. Ik kan alleen garanderen dat je groeit. Er zijn gevaren, je zult offers moeten brengen; elke dag ga je het onbekende in, niet in kaart gebracht terrein, en je hebt geen houvast aan een kaart of gids. Ja, er zijn miljoenen gevaren en je kunt afdwalen en je kunt de weg kwijtraken, maar dat is de enige manier om te groeien. Onzekerheid is de enige manier om te groeien, het gevaar trotseren is de enige manier om te groeien, de uitdaging van het onbekende aannemen is de enige manier om te groeien.’

uit het OSHO ZEN TAROT HANDBOEK:
Regenbogen: Meesterschap over het fysieke
Schildknaap: Adventure • Avontuur

Het leven is een avontuur. Laat voortdurend avonturen in je leven toe en elke keer als er een roep klinkt vanuit het onbekende, luister daar dan naar. Neem elk risico en ga het onbekende binnen want dit is de enige manier om optimaal te leven.

Het leven is een groot avontuur maar de mensen zijn zo bang dat ze zich vastklampen aan het vertrouwde, aan het bekende, aan het keurig afgebakende, aan het logische. Ze stappen nooit eens uit hun mind. Als je binnen de mind leeft, leef je in een graf. Als je het denken achter je durft laten, word je echt geboren, ben je uit je graf verrezen.
Je kunt elk moment met zo’n intensiteit, met zo’n avontuurlijke zin leven, dat ieder moment een groot geschenk wordt, omdat het zoveel vreugde geeft, zoveel vervoering. Maar je moet bereid zijn steeds weer het verleden te laten vallen. Je moet ervoor zorgen dat de erfenissen van het verleden zich niet opstapelen. Dat wordt een gevangenismuur om je heen. Sterf elk moment aan het verleden en blijf fris, dan is je leven een groot avontuur. En alleen de avontuurlijke mensen zullen te weten komen wat de waarheid is. De niet-avontuurlijken leven in gerieflijke leugens.

Voor het oude vertrouwde valt wel iets te zeggen en dat is de veiligheid die het geeft. Het mist ook iets en dat is het avontuur. Alle veilige levens zijn dus niet avontuurlijk en alle avontuurlijke levens zijn onveilig.

Als je in een situatie verkeert waarin je niet elke dag nieuwe vrienden kunt maken, geniet dan zoveel mogelijk van het mooie dat oude vriendschappen bieden. Als je in een situatie verkeert waarin je elke dag weer andere vrienden maakt, is dat prima. Het geeft je de gelegenheid nieuwe vrienden te maken, nieuwe vriendschappen te sluiten. En nieuwe vriendschappen hebben van zichzelf iets moois. Ze maken het leven levendiger, zorgen voor meer avontuur. Met een vreemd iemand vriendschappelijk omgaan is avontuurlijker, die vreemde je vertrouwen te schenken is avontuurlijker en gevaarlijker en op zoek gaan naar nieuwe mensen om van te houden en vriendschappelijk mee om te gaan, zal je helpen meer te stromen. Ik begrijp het wel… Ze gaan steeds weer weg. Tegen de tijd dat de vriendschap vaste vorm gaat aannemen en je het gevoel hebt dat je ervan op aan kunt, zijn ze vertrokken. Maar het is goed!

Gewoonlijk willen we tegelijk met al het plezier ook alle zekerheid hebben en zo werkt dat niet. Zo gaat het niet in het leven en daar kun je niets aan veranderen. We willen het onmogelijke. We willen zekerheid, veiligheid, controle en we willen plezier, feest en een groot avontuur. Die twee gaan niet samen, je kunt ze niet allebei hebben: ze vormen niet één pakket.

Het leven is een avontuur. Laat voortdurend avonturen in je leven toe en elke keer als er een roep klinkt vanuit het onbekende, luister ernaar. Neem elk risico en ga het onbekende binnen want dit is de enige manier om optimaal te leven.

Met gevaren leven is de enige manier van leven en op de hoogste piek van het leven vang je een glimp op van God. Mensen die een lauw leven leiden, geloven misschien wel in God maar ze ervaren God niet. Hun geloof is alleen maar een sociale formaliteit: het is een geloof, meer niet. Het dient als een dekmantel voor hun onwetendheid maar het bewerkt geen transformatie.

 OSHO PUBLIKATIES
 
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
  tel. +31-(0)315 – 654 737

 e-mail: info@osho.nl

 
© Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
 © Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie: 
www.osho.com/copyrights